ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ WEBTV

9/12/16

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές πριν τα Χριστούγεννα

Ζεστό χρήμα, πάνω από 1 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να ρίξει, πριν τις γιορτές, στην πρωτογενή παραγωγή το ΥΠΑΑΤ. Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν ξεκινήσει ήδη οι ζυμώσεις για τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, αυτό μεταφράζεται από πολλούς αγρότες ως προσπάθεια κατευνασμού του αγροτικού κόσμου, που βάλλεται φορολογικά από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Ενώ, λοιπόν, όλοι γνωρίζαμε ότι περίπου στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης (354 εκατ. ευρώ περίπου), του πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ περίπου), ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε μια ακόμα κίνηση… ματ!

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστό, μέσω της «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Αποστολάκης, στα παραπάνω ποσά θα προστεθεί η πληρωμή του συνόλου (244 εκατ. ευρώ περίπου) της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ»: «Οι διεργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές, συνεχίζονται κανονικά, χωρίς κανένα απρόοπτο. Πρόκειται για την εξόφληση (30%) της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των γεωργών νεαρής ηλικίας. Όσον αφορά τους αγρότες που δεν πληρώθηκαν – λόγω διαφόρων λόγων– με την προκαταβολή (70%) της βασικής ενίσχυσης στο τέλος Οκτωβρίου, έχει προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεών τους και –σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε– στο 80% έχουν γίνει οι διορθώσεις. Για παράδειγμα, υπήρχαν 981 παραγωγοί οι οποίοι είχαν προβλήματα με την εφορία και πάνω από τους μισούς τακτοποιήσαν τις εκκρεμότητές τους, οπότε θα πληρωθούν».

«Εκτός απροόπτου»

Ο ίδιος προσθέτει: «η είδηση είναι ότι η εξισωτική αποζημίωση του 2016 (η οποία με απόφαση υπουργού, την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε από 216 στα 244 εκατ. ευρώ) αποφασίστηκε και τέθηκε στόχος να καταβληθεί για πρώτη φορά στο σύνολό της, επίσης, τον Δεκέμβριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου».

Τα βιολογικά

Τέλος, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τα υπόλοιπα των προγραμμάτων του «Αλ. Μπαλτατζής», που παραμένουν απλήρωτα ακόμα και από το 2012, ο κ. Αποστολάκης μας τόνισε: «σχετικά με τα υπόλοιπα για τα βιολογικά του παλιού ΠΑΑ, έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για το 2012 και τώρα δίνουμε βάση στο 2013, ενώ, από κάποιες ΔΑΟΚ, ήδη μας ζήτησαν να τους ανοίξουμε την εφαρμογή και για το 2014».


http://www.tilegrafima.gr/