ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ WEBTV

30/10/18

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι μετά την ηλεκτρονική αίτηση!

Μέτα το πρώτο βήμα που είναι  να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Η αίτηση έχει ως στόχο την διακοπή παραγραφής των αναδρομικών για να μη χαθεί το έτος 2018 από τις διεκδικήσεις. Η επίτευξη η όχι του στόχου θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Η αίτηση όμως δεν αρκεί. Για να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο, οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν αγωγές και να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα. Γι αυτό και οι δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα συμβουλεύουν τους συνταξιούχους να υποβάλλουν ομαδικές αγωγές ώστε να περιορίσουν τα δικαστικά έξοδα καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα θα είναι ισόποσα με τα χρήματα που διεκδικούν.




Για τον αμιγώς Δημόσιο τομέα, εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που διέταξε την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους για τα έτη 2014,2015 και 2016 στην οποία όμως αναμένεται ότι θα ασκηθεί έφεση. Ηδη Ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο έχουν ασκήσει δύο εφέσεις σε υποθέσεις που δικαιώθηκαν πρωτοδίκως.

Η ΑΔΕΔΥ με το έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της συνιστά στους υπαλλήλους να κάνουν αρχικά αίτηση επιστροφής των ποσών στην υπηρεσία τους προκειμένου να μην παραγραφεί το δικαίωμα τους για μετέπειτα αγωγή κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Συν το χρόνω καθώς θα εκδικάζονται περισσότερες αγωγές , θα διαμορφωθεί πιο ασφαλής εκτίμηση για την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό. Συνεπώς ο υπάλληλος όταν θα προχωρήσει σε ατομική η ομαδική αγωγή για την οποία θα χρειαστεί να πληρώσει δικηγόρο , θα ξέρει τι πιθανότητες συγκεντρώνει να κερδίσει την υπόθεση. Σε γενικές γραμμές το κόστος για την ατομική αγωγή ανέρχεται σε 500 ευρώ ενώ για την ομαδική 80 ευρώ.

Οι αγωγές βασίζονται στο σκεπτικό της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4093/2012. Στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο σημείωνε ότι το κράτος για δημοσιονομικούς λόγους μπορεί να περιστείλει αλλά όχι και να εξαφανίσει ,όπως έκανε, εντελώς τα «δώρα».

Ένα είναι το σίγουρο. Ο «εφιάλτης» των δικαστικών προσφυγών για την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά μόλις τώρα αρχίζει.

www.protothema.gr