ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ WEBTV

14/11/17

Πώς θα γίνει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος


Το 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είναι ένα μόνο μέρος του υπερπλεονάσματος που αναμένεται φέτος.
Η συνολική υπέρβαση εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στα 2,2
 δισ. ευρώκαθώς εκτός
από το κοινωνικό μέρισμα έχει προβλεφθεί και η αξιοποίηση 800 εκατ. ευρώ ως cash buffer, ενός μαξιλαριού ρευστότητας για την κάλυψη ενδεχόμενων αναθεωρήσεων από τη Eurostat και την προετοιμασία της Ελλάδας για τις επόμενες εξόδους στις αγορές.

Οι επιδόσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 1,75%). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, η οποία σφραγίστηκε στη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης με το οικονομικό επιτελείο. Από τις ανακοινώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν πάντως προκύπτει ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, αν και σε γενικές γραμμές υπάρχει συμφωνία.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα διέρρεαν τις προηγούμενες εβδομάδες πηγές των δανειστών για προτεραιότητα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, αναφέροντας μάλιστα εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί η επιχειρούμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να συνδυαστεί με την έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού 5-10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Eurogroup, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα μοιράζει στο εσωτερικό κοινωνικά μερίσματα.


Προφανώς οι ενστάσεις αυτές κάμφθηκαν, εκτός και εάν υπάρξει ανατροπή σκηνικού τις επόμενες ημέρες. Η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν αναφέρει ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τις «ιδέες» διανομής της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. « Οι ανακοινώσεις δείχνουν γενικά συμβατές με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Αυτές οι ανακοινώσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις αρχές».

Πώς θα γίνει η διανομή

Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος εντός Δεκεμβρίου.

Από το 1,4 δισ. ευρώ, ποσό 720 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 3,4 πολίτες.

Ένα ποσό ύψους 315 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, στους οποίους είχαν γίνει λανθασμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας στο διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016.

Το τελευταίο μερίδιο κοινωνικού μερίσματος, ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τη ΔΕΗ , προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να μην υπάρξουν τελικά αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018, όπως ήταν η εναλλακτική επιλογή.







euro2day.gr